O výhodách Lypo-Spheric (Lipozomálního) Glutathionu

Článek o výhodách Lypo-Spheric (Lipozomálního) Glutathionu podle konzultanta výživy na volné noze a spisovatele Jennyho Tschiesche BSc:

Pokud jste nikdy neslyšeli o lipozomálním Glutathionu nejste sami. V anketě deseti z mých nejbližších přátel, ani jeden z nich o tom neslyšel. Předpokládali, že bych já byl jejich "přítel na telefonu“ na toto téma. Cokoliv co zní vědecky si mě najde...

Když jsem těm samým přátelům řekl, že je to tak důležité pro jejich zdraví, že žádný z antioxidantů, které užívají, nemohou pracovat bez toho, sedli si a poslouchali. Mezitím jsem se posadil a přemýšlel: "Skvělé, vědí co je antioxidant ". To je nepochybně díky reklamě v televizi pro konkrétní značku fialové hroznové šťávy, kde se objevuje pružné tělo oblečené do jednodílného fialového kompletu ve stylu Cathy Freeman-esque. Ano, je to tak, oni jsou vitamínovými superhrdiny, kteří pomáhají bojovat proti chemickým padouchům, jinak bychom byli nemocní.

Ano,  tak důležité jsou to živiny. Jako u většiny živin, není důležitá sama o sobě. Je důležitá, kvůli tomu co může udělat tím, že pracuje s ostatními živinami a systémy těla.

Ve světě výživy někdy narazíte na konkrétní živiny, které jsou tak důležité pro vaše zdraví, že dostatečné množství nejdokonalejšího tělesného cvičení, nebo dietní plán Vám může být k ničemu. V případě lipozomálního Glutathionu prostě nemůžete být bez něj, či spíše bez dostatečného množství. Bez ohledu na to, co jíte, co užíváte za doplňky stravy, jak moc cvičíte nebo jak moc si myslíte že jste zdraví, nedostatek této živiny by mohl zhatit všechno vaše úsilí. Hádejte, co? Většina z nás trpí nedostatkem.

Takže se pojďme dozvědět více. Zde je odpověď na deset nejčastěji kladených otázek, mé nevědecky kohortové studie nově zúčastněných stran:

Co přesně je Glutathion?

Navzdory svému významu, glutathion je ve skutečnosti velmi malá molekula. Naše tělo ji produkuje a nachází se v každé buňce.

Proč je to tak důležité?

Glutathion je hlavní přirozeně se vyskytující antioxidant přítomen v našich buňkách. Další antioxidanty spotřebovány naším jídelníčkem, jako je vitamin C a E, jejich funkce jsou ve skutečnosti na něm závislé.

Neslyšel jsem o tom dříve. Je to dobře prozkoumáné?

Je opravdu dobře prozkoumáné. Ve skutečnosti, mezi 2005-2008 bylo zveřejněno přes 38000 výzkumných studií zabývajících se glutathionem a jeho vlivem na onemocnění.

Co dělá?

Glutathion hraje klíčovou roli při detoxikaci, tj. zbavuje se toxických látek, včetně těžkých kovů, insekticidů a herbicidů, výfukových plynů a mnoho vedlejších produktů cigaretového kouře. Toto nejsou jediné toxiny proti kterým glutathion může pracovat. Nicméně my všichni jsme vystaveni mnohem většímu stresu, než by naše těla měla vydržet. Tyto vlivy můžou vytvořit oxidace v těle, které je třeba řešit antioxidanty, jako je glutathion, a přesto příliš mnoho škodlivých vlivů může vyčerpat naše vlastní zásoby.

Jak to mám vědět, jestli jsem měl dostatečné množství?

Neexistuje žádný konkrétní příznak nebo symptom, ale buďte ujištěni, že nedostatečné množství glutathionu způsobuje problémy Vašeho imunitního systému. Víme například, že nedostatečné množství může zastavit činnost buněk a lymfocytů, ponechávajíc Vás neschopné bojovat s infekcí. Pravidelné infekce a reinfekce jsou tedy příznaky, které by mohly poukazovat na nízkou hladinu glutathionu.

Z čeho mohu Glutathion získat?

Dobrou zprávou je, že se Glutathion přirozeně vyskytuje v mnoha potravinách, jako jsou čerstvé potraviny, bio ovoce a zelenina.

Špatnou zprávou je, že většina lidí nejí dostatečné množství z nich, a dokonce i kdyby to udělali moderním způsobem hospodaření, hrozí potenciálně toxické a škodlivé toxiny v životním prostředí a mohou často vést k nedostatku. Navíc, pokud máte nedostatek glutathionu, budete potřebovat více příjmu glutathionu než Vám velké množství zeleniny a ovoce může poskytnout.

Jak si mohu být jistý, že přijímám dostatečné množství?

Je samozřejmé, že základem zdravého těla je zdravá strava. Tato dieta by se měla zaměřit především na zeleninu a nějaké ovoce, byť zelenina je daleko více užitečná pro tělo než velké množství ovoce. V ideálním případě zelenina jako kapusta, špenát, mrkev, celer, brokolice, okurky, zelí, paprika, hrášek a fazole by se měly stát pravidelnou, každodenní součástí Vaší stravy.

Nicméně dobrá strava je jen jedním z prvků v rovnici glutathionu. Bohužel glutathion se může rozlomit velmi snadno ve střevě a játrech, než dorazí do krevního řečiště, kde to bude mít největší efekt. Zatímco intravenózní glutathion se ukázal, že je velmi účinný, ne všichni mají přístup k těmto metodám doplňků stravy.

Takže co je odpověď na problém nedostatku glutathionu?

Je to lipozomální glutathion. Můžete si myslet co tento žargón znamená? No, je to opravdu jednoduché. Glutathion byl potažen do něčeho, což znamená, že se nerozlomí v těle, dokud nedosáhne buněk, které to nejvíce potřebují.

 

 

ZDQyY