S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.


Liposomální vitaminy
Průvodce: Jak rozpoznat vysoce kvalitní lipozomální doplňky stravy

Průvodce (podle LivOn Labs, USA)
Jak rozpoznat vysoce kvalitní lipozomální doplňky stravy

Lipozomální doplňky stravy vyrábíme od roku 2004, během posledních 15 let jsme zkoumali nejvhodnější složení i nejlepší postupy pro jejich výrobu. Spolupracujeme se špičkovými odborníky na lipozomy v USA, kteří mohou ohodnotit kvalitu lipozomálních výrobků prostřednictvím analýzy složek a velikosti částic a provést testy účinnosti lipozomálního zapouzdření. Proto v rámci našeho výzkumu, jenž neustále probíhá, analyzujeme každý lipozomální doplněk, který objevíme na trhu.

Nemůžeme vám sice sdělit přesné podrobnosti o každém lipozomálním výrobku, ale poradíme vám, na které základní věci se máte zaměřit, abyste poznali kvalitu daného lipozomálního doplňku.


1


Lipozomální produkty musí obsahovat fosfolipidy vhodné pro tvorbu lipozomů.

Pro vytvoření silných, stabilních lipozomů, které jsou schopné v sobě zapouzdřit živiny a příliš snadno „se nerozpadnou“, je důležité použít fosfolipidy extrahované z pročištěných zdrojů, obsahujících přirozenou směs fosfolipidů včetně vysokého procenta fosfatidylcholinu (PC) a fosfatidyletanolaminu (PE). Komerčně dostupné zdroje fosfolipidů zahrnují sójový lecitin, kanolový olej a slunečnicový lecitin.

Mnohé produkty se vyrábějí z nekvalitního sójového lecitinu, který neobsahuje správné procento PC či PE pro tvorbu lipozomů. Tento typ lecitinu je levný a běžně se užívá jako přísada do potravin. V lipozomálních doplňcích by se však používat neměl. U takových produktu procento nebo množství fosfatidylcholinu (PC) a fosfatidyletanolaminu (PE) není ani uvedeno na obalu.



2

Lipozomální produkty potřebují vyrovnaný poměr fosfolipidů a klíčových živin.

Typ fosfolipidů užívaných v lipozomálních produktech je velice důležitý, stejně jako jeho množství. Pro vytvoření správného lipozomálního nosiče je ideální, aby obsahoval přinejmenším stejné množství fosfolipidů a živin.

Provedli jsme analýzu bezpočtu komerčních i doma vyrobených produktů a zjistili jsme, že mnohé z nich nepoužívají dostatečné množství fosfolipidů, aby došlo k lipozomálnímu zapouzdření - jsou to pouhé EMULZE.

Emulze je prostě suspenze maličkatých kapiček jedné tekutiny v  tekutině druhé. Emulze se vytvoří pouhým smícháním dvou tekutin, které se běžně nemíchají dobře, třeba oleje a vody. Ke stabilizaci emulze se používá emulgátor jako například lecitin, který brání tekutinám, aby se oddělily. Když mluvíme o „lipozomálním“ produktu jako o emulzi, máme na mysli fakt, že živiny jsou prostě smísené s malým množstvím fosfolipidů nebo lecitinu a obvykle s vodou. V emulzích je velmi málo lipozomů, pokud tam vůbec nějaké jsou.

Jedním z klíčových indikátorů emulze je množství fosfolipidů nebo lecitinu v produktu. Pokud se fosfolipidy nebo lecitin uvádějí jako „Další přísady“ a není určeno jejich množství, je velmi pravděpodobné, že v emulzi není dostatek materiálu, aby se vytvořily lipozomy, i když je výrobní proces jinak správný.

Některé společnosti se rozhodnou vyrábět emulze a nazývají je „Lipozomální doplňky“, protože se vyrábějí snadno a levně. Těžko soudit, zda jsou přesvědčeny, že jejich produkty mají skutečně co dělat s lipozomy. Takových doplňku na trhu není málo, většinou lákají nízkou cenou.


Je nezbytné poznamenat, že pokud si vezmete emulzi, která obsahuje lecitin a živinu jako vitamín C, můžete celkově zaznamenat dobré výsledky, protože obě složky jsou jako takové vynikajícími doplňky. Nicméně zcela výjimečné výsledky poskytují jen produkty užívající pravou lipozomální technologii.



3

Lipozomální produkty se musí chránit před kyslíkem.

Lipozomy jsou přirozeně vhodné pro živiny rozpustné ve vodě, které mají jinak tzv. nízkou biologickou dostupnost. Ale proces výroby stabilních, kvalitních lipozomů je ošidný. Lipozomy jsou citlivé například na horko a kyslík. Inherentní stabilita (a v některých případech nestabilita) fosfolipidů a živin také hraje důležitou roli v celkové stabilitě lipozomálních produktů. Klíčové je proto zajistit, aby celý výrobní proces byl naprosto správný, a následně i to, aby lipozomy a živiny zůstaly stabilní po celou dobu trvanlivosti.

Stabilitu lipozomálních produktů lze zvýšit tím, že se každá dávka balí zvlášť. Mnohé lipozomální produkty, které jsme zkoumali, jsou uloženy ve sklenicích, plastových lahvích nebo dokonce v lahvičkách s kapslemi. Při otevření takové nádoby jsou všechny produkty vystaveny horku, světlu a kyslíku. To může poškodit lipozomy a způsobit rychlé znehodnocení živin.

Balení po jedné dávce chrání výrobek před kyslíkem až do okamžiku požití, takže si produkt po celou dobu trvanlivosti zachovává účinnost a je chráněný.



Existují TŘI fyzické znaky výrobků s nízkou kvalitou lipozomů

Velikost dávky

Pokud je velikost dávky příliš malá, neobsahuje dostatek fosfolipidů a vody, aby se utvořily patřičné lipozomy. Například 1000mg vitamínu C a 1000mg fosfolipidů spolu s potřebným množstvím vody k utvoření patřičných lipozomů naplní malou lžičku (5ml). Není pravděpodobné, že by se takové množství hmoty vešlo do jedné či dvou, byť velkých kapslí.

Jednolitost

Pokud se výrobek dělí na vrstvy, jedná se o významný ukazatel toho, že se lipozomální směs kazí. A pokud jsou v něm viditelné hrudky nebo má zrnitou strukturu, značí to, že živiny pronikají z lipozomů a tvoří krystaly.

Konzistence

Pokud je výrobek příliš vodnatý, nejpravděpodobněji se to dá přičíst nedostatečnému množství fosfolipidů či použití méně kvalitních fosfolipidů. Pokud je výrobek hustý jako pasta, patrně neobsahuje dostatek vody pro tvorbu lipozomů.


Na závěr… 

Na trhu je dostupné velké množství lipozomálních a „lipozomálních” doplňků, ze kterých si můžete vybírat. Některé jsou kvalitní, mnohé ne. V mnoha případech cena produktu odráží jeho kvalitu. Náklady na výrobu vysoce kvalitních lipozomálních doplňků z nejkvalitnějších surovin ve špičkovém výrobním zařízení se zajištěním dostatečného počtu testů produktu jsou 2-3 krát vyšší než náklady na výrobu běžných doplňků stravy (kapslí, tablet či prášků).

Nejdůležitější je však to, abyste si našli lipozomální doplňky, které vám budou nejvíc vyhovovat – od společnosti, které důvěřujete.


LivOn Laboratories Inc. je zařízení certifikované a registrované v NSF GMP

https://info.nsf.org/Certified/GMP/Listings.asp?CertName=livon

M2UzN